DELA
Foto: Johan Orre

Rättegång mot Paf och Ingves tisdag och onsdag

Vem visste vad om bokförarens spelande – och vems är ansvaret för att stora pengar spelades bort på Pafs onlinespel under så lång tid?

Det är i huvudsak de frågorna som penningtvättsrättegången mot Paf och förra vd:n Anders Ingves handlar om.
Statsåklagare Tom Laitinen åtalar Paf och förra vd:n för olika grader av penningtvätt – den tyngsta åtalsrubriken är grov penningtvätt – i Ålands tingsrätt. Tingsrätten har vikt två dagar för rättegången som är ovanlig på flera sätt.

Den handlar om penningtvätt, den riktas mot ett spelbolag och företagarna som blev bestulna på pengar av bokföraren har fortfarande inte fått tillbaka annat än bråkdelar av det skadestånd bokförarens tilldömdes på över en miljon euro om man räknar in de räntor som löpt på sedan domen föll för flera år sedan.

Enligt statsåklagaren utredde Paf inte varifrån pengarna kom som bokföraren spelade för trots att spelbolaget visste vad hon arbetade med. Åklagarens förklaring är att sådana utredningar inte ingick i Pafs kontrollmetoder och att inte heller Pafs ledning sagt till om att pengarnas ursprung skulle utredas.

Paf avbröt inte heller bokförarens spelande för tilläggsutredningar utan fortsatte ta emot stora spelinsatser, något som enligt åklagaren hade varit vd:s skyldighet.

Läs mer i måndagens Nya Åland!