DELA
Foto: Kim Jansson

Rånmisstänkt ålänning släpps i dag

En person begärs häktad och en försätts på fri fot. Under tisdagsmorgonen tog förundersökningsledare Olof Lindqvist beslutet.
– Vi kan inte styrka en persons delaktighet i det här brottet i det här skedet, säger han till Nyan strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen.

Olof Lindqvist berättar att han däremot kommer att begära den andre häktad, sannolikt misstänkt för grovt rån alternativt rån.
– Jag vet inte om det kommer att uppfylla rekvisiten för grovt rån och därför kommer jag att begära honom häktad även för rån.
Är det svensken?
– Han som jag begär ska häktas kommer från andra sidan Ålands hav och den som släpps i dag kommer härifrån.
Ålänningen kommer att släppas före klockan 12 under tisdagen.
– Vi kommer att fortsätta med förhör in i det sista. De ska inte sitta här för sittandets skull utan personerna är här för att de behövs för utredningen.
Även med ålänningen?
– Ja. Han är fortsättningsvis misstänkt, men det finns inget konkret som gör att vi kan styrka att han har befunnit sig på platsen.
Och den tredje som släpptes under söndagen?
– Han är inte misstänkt längre i det här skedet.

Tingsrätten ska nu ta beslut om bevisen uppfyller krav som ställs för en häktning. Klockan 11 under tisdagen hade ännu inte något yrkande om häktning kommit in, enligt tingsrätten.

Tre rånmisstänkta greps

Efter det väpnade rånet i Strandnäs greps tre personer efter en dramatisk polisjakt i Mariehamn under lördagskvällen.
En av de gripna släpptes redan under måndagen då personen i det här läget inte kan bindas till rånet.
– De tre misstänkta hade träffats efter rånet och det är därför de länkas samman, sa Olof Lindqvist under måndagen.
Två av de rånmisstänkta satt under tisdagsmorgonen fortfarande anhållna misstänkta för inblandning i brottet.
– Efter vad vi själva tycker så kan vi binda en av dem till platsen och rånet. Där har vi bra bevisning. Den andra kan vi inte binda fullt ut, sa han i tisdagens Nyan.

Rånet utfördes av en person

Enligt uppgifter från rånoffren i en intervju i måndagens Nyan, ska rånet ha utförts av en person, medan en annan under tiden väntat utanför.
– Jag hörde min systerdotter skrika och ropa på mig. Då sprang jag ut och såg hur rånaren riktade pistolen mot henne. Då vände han pistolen mot mig i stället. Jag frös till, berättade en av kvinnorna i måndagens Nyan.
– Jag blev helt handlingsförlamad och ställd. Han hade ju mask och en pistol. Jag blev helt stum, berättar hon vidare.
– Han skrek åt oss att öppna kassan. Jag gjorde det och sedan tog han själv pengarna ur kassan.
Därefter berättar kvinnan att hon hade tittat ut genom bakdörren när de lämnat butiken.
– Då såg jag att de sprang iväg längs med Krokensvägen, sa en av de drabbade kvinnorna.
Det är uppgifter som Olof Lindqvist känner till.
– Men det är möjligt att det har varit flera personer med utanför butiken, sa han i tisdagens Nyan, och vädjade samtidigt att om någon har några vittnesuppgifter från brottsplatsen, att höra av sig till polisen.

Svenske mannen höll i vapnet

Enligt en insatt källa, samt uppgifter från de två rånmisstänkta i måndagens intervju, så ska polisen vara säkra på att de vet vem rånaren i butiken är. Detta tack vare en övervakningskamera som filmat händelsen i butiken.
– Vi är säkra på en av dom. Men det får rättegången visa. Vi tror oss veta vem som var inne i butiken, sa Olof Lindqvist under måndagen.
Personen som polisen misstänker har hållit i vapnet och utför själva rånet ska vara den svenske mannen, rapporterade Nyan i tisdagens tidning. Personen som nu alltså begärs häktad.

Vapnet hittat i närheten

Polisen uppgav under måndagen att de även hittat vapnet som enligt Olof Lindqvist ska kunna bindas till rånet. Vapnet är skickat för kriminalteknisk undersökning. Vilken form av vapen det handlar om, och om det var laddat eller inte, ville han inte kommentera under måndagen. Men det ska röra sig om ett äkta vapen.

VERONIKA ÅSTRÖM
veronika.astrom@nyan.ax