DELA

Rådjur dog efter hundattack

En polisanmälan har gjorts efter att en lösspringande hund rivit ett rådjur.

– Det är allvarligt med tanke på det lidande som rådjuret har utsatts för. Den här tiden råder strikt hundförbud, säger landskapets jaktförvaltare Robin Juslin.
I januari i år rapporterade Nya Åland om ett fall där en hund bitit ett rådjur till döds. Nu har det hänt igen. Den här gången på ett strövområde invid Bomarsunds fästningsområde. Att det är en hund som har attackerat djuret är det ingen tvekan om, säger jaktförvaltare Robin Juslin och nu vädjar han till hundägare att hålla koll på sina djur.

– Vi måste få bukt med det här problemet. Det är ditt ansvar som hundägare att ha koll på din hund och vad det är som gäller, säger Juslin.

Enligt jaktlagen råder det förbud mot lösa hundar från första mars till och med sista augusti i marker där det finns vilt. Du behöver nödvändigtvis inte ha din hund kopplad men den ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att störa viltet. Även om polisanmälningar av den här sorten sällan leder någon vart säger Juslin att polisanmälan i det aktuella fallet är viktig.

– Hundägare behöver inse allvaret i det här. Det enskilda djur som attackeras utsätts för enormt lidande. I och med att det är ett brott mot jaktlagen kan man få böter för jaktförseelse om hunden inte sköter sig, säger han. Polisen har också rätt att avliva en hund som ofredar vilt.

Även kattor ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att ofreda vilt. Enligt Juslin är det här en lagtext som sällan efterföljs.

– Kattor tar väldigt mycket småfåglar och andra djur. I Sverige har man uppskattat att kattor tar ca 17 miljoner fåglar varje år. Kattägare måste inse att det kan utgöra ett stort naturvårdsproblem, säger han.

Så katter ska också hållas kopplade?

– De ska hindras från att ofreda vilt.