DELA
Foto: Stefan ÖhbergTACKAR NEJ Radions redaktionschef Astrid Olhagen anser att radions opartiska uppdrag inte tillåter att hon samtidigt kan sitta som vd.

Radiochef riskerar förlora sin tjänst

När Ålands radio och tv inleder samarbetsförhandlingar kan det leda till att redaktionschefen Astrid Olhagen sägs upp.
Styrelsen för Ålands radio och tv vill kombinera tjänsten som vd och redaktionschef. Astrid Olhagen har erbjudits tjänsten men tackat nej.

– Jag tackade efter moget övervägande nej. Enligt min åsikt går det inte att kombinera de två tjänsterna inom public service, säger hon.

– Vårt uppdrag är att vara opartiska i vår rapportering. Hur skall man kunna leda ett opartisk redaktionellt arbete samtidigt som man sitter i knät på en politiskt vald styrelse?

Olhagen konstaterar att vd-tjänsten baserar sig på styrelsens förtroende.

– Jag skulle bli en pantfånge och vår trovärdighet som opartiska rubbas. Ibland får jag höra att det är ju så på alla tidningar. Visst, men tidningarna har ett helt annat uppdrag. De skall följa den linje som styrelsen drar upp. Det skall vi inte.

Styrelsens ordförande Jesper Eliasson meddelade i går att samarbetsförhandlingar inleds i och med omorganiseringen. Hela företaget berörs, inte bara chefsjobben.

– Det är en dimridå att hela företaget berörs. Man vill få omorganiseringen att se större ut än vad den verkligen är, det är mitt jobb som berörs av samarbetsförhandlingarna.

Läs mer i papperstidningen!