DELA
Foto: Stefan ÖhbergEMOT Owe Sjöblom, facklig representant för Ålands radios personal, säger att de felsta är emot modellen med vd/redaktionschef i en och samma person. I morgon börjar samarbetsförhandlingarna.

Radion måste spara trots plusresultat

Ålands radio gjorde plusresultat i fjol – men det räcker inte för styrelsen som ser ett stort investeringsbehov i en nära framtid.

Strax före påsk fick personalen på landskapsägda aktiebolaget Ålands radio och tv beskedet om att samarbetsförhandlingar ska inledas med hela personalen. Hur många tjänster som berörs och hur stort sparbeting det handlar om sades det inget om.

Det enda konkreta som kommit ut är förslaget att slå ihop redaktionschefstjänsten och vd-uppdraget i samband med att vd Pia Rothberg-Olofsson går i pension, något som väckt ogillande bland personalen och redaktionschef Astrid Olhagen.

Owe Sjöblom är facklig representant och talade med många kollegor inför påskuppehållet.

– De flesta som jag pratade med ställer sig frågande till att ha en redaktionschef/vd som kommer att sitta i famnen på en politiskt tillsatt styrelse.

Men om ni måste spara på utgifterna och säger nej till förslaget att slå ihop chefstjänsterna, var ska ni då spara?

– Vi gjorde ett plusresultat i fjol för första gången på länge utan att behöva slå ihop tjänster. Vi har en viss förståelse för att vi behöver pengar för att kunna investera, men vi hade trott att det finns budgetmedel i och med vinsten.

Läs mer i papperstidningen!