DELA

Räddare i nöden

Igelkotten Pigge var nära att dö. Då kom Katarina Uppgård och Elvis Ahlgren till undsättning.

– Han var så utmattad när vi hittade honom att han somnade mot min axel, säger Uppgård.
Sedan en vecka tillbaka bor igelkotten Pigge inomhus och tas om hand av Uppgård och Ahlgren. När paret hittade honom led han av en förskräcklig förkylning men han har tillfrisknat snabbt och det är en något snuvig men annars pigg liten igelkott som möter oss när vi kliver innanför tröskeln till huset i Lemland.

Det var i söndags förra veckan som hunden Chico, Uppgårds fyraåriga Samojed, larmade om att någonting inte stod rätt till.

– Jag märkte på skallet att det var någonting som var konstigt. När jag kom ut hittade jag Pigge. Han var alldeles utmärglad, säger Uppgård.

Uppgård har vurmat för djur hela sitt liv. Under unga år förbarmade hon sig över kattungar och hundvalpar som ingen brydde sig om och i en veva hade hon en getkilling som skyddsbarn. Att ta hand om Pigge var en självklarhet menar Uppgård. Under sin rehabilitering har Pigge bott i en bur i köket. Där har han haft tillgång till halm, spån, kattmat och färskt vatten. Några saker ska man tänka på när man tar hand om en sargad igelkott säger Uppgård.

– Håll igelkotten på en sval plats så minskar risken för uttorkning och tänk på att det är ett vilddjur. Man kan inte hålla på och kela med honom även om man vill, säger hon.

Men igelkottsskötsel kommer inte utan problem. Ett av de största är lukten på igelkottens avföring.

– Det luktar otroligt illa. Det sprider sig i hela huset, säger de.

Släpptes tillbaka

Att hålla vilda djur en längre tid är inget alternativ menar räddarna och i måndags morse släpptes Pigge ut i naturen igen.
Via en kontakt på Facebook har man fått tag på ett igelkottshus. Huset ser ut som en låda med en lång tunnel på framsidan genom vilken igelkotten kan ta sig ut och in ur sitt bo. Till vintern kan buren isoleras och paret hoppas att Pigge ska trivas och stanna kvar på tomten framöver.