DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>UTBILDNING VIKTIGT Carita Saku och Nils-Ole Isakas säger att utbildningen som Rädda Barnen erbjuder är ett jätteviktigt verktyg i uppdraget som familjehem.

Rädda barnen söker fosterfamiljer

En förberedande utbildning för dem som funderar på att bli familjehem eller stödfamilj för ett barn anordnas av Rädda Barnen på Åland med start i höst. Förra årets kurs var fullsatt och i år har Rädda Barnen redan fått in några intresserade.
– Utbildningen riktar sig till vanliga vuxna som känner att de vill göra en insats. Den passar även för föräldrar som funderar på att adoptera. Det finns ett ständigt behov av stöd- och fosterfamiljer, säger Janina Björni, projektansvarig för Rädda Barnen på Åland.

Den nya familjevårdarlagen kräver att alla blivande familjehem går utbildningen innan de får ta emot ett barn. Janina Björni framhåller att utbildningen är en process där man tar reda på om man passar för uppdraget. Man förbinder sig inte att ta emot ett barn bara för att man gått utbildningen.

Marika Willstedt gick Rädda Barnens utbildning förra hösten. Hon hade funderat på det en längre tid och när hennes egna barn flyttade hemifrån bestämde hon sig. Hon förklarar att om man blir fosterfamilj så blir man det på obestämd tid och även om barnet flyttar därifrån har man ändå relationen kvar. Det är alltid barnen och deras behov som står i fokus.

– Det är ett livslångt åtagande, det måste man komma ihåg. Kursen är väldigt viktig, där lär man sig att förstå och får en liten inblick i hur det är att ha fosterbarn.

Hon meddelar också att om man är intresserad av att veta mer om kursen får man gärna kontakta henne.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!