DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TVÅ DECENNIER Så länge har Håkan Helén stått bakom Pub Ettans bardisk. Snart har han ryckt i ölkranen för sista gången.

Pubvärden Håkan på väg mot pension

Inbetalningen på 582 euro till Rädda barnen kan bli den sista som Håkan Helén, 64, gör som pubinnehavare. I december går han i pension.

– Jag har jobbat på sen 1967. Någon gång måste man varva ner, säger han.

I en sparbössa som står på Pub Ettans bardisk har gäster kunnat ge bidrag till välgörande ändamål som har med barn att göra. Och det har de gjort. Genom åren har Håkan samlat in tusentals euro.

– En gång när ett grävskopsgäng från Stockholm besökt oss skickade de hit en man med 600-700 kronor som de samlat in.

Nu har han bestämt sig för att gå i pension, och vad som då händer med puben vet han inte.

Han öppnade puben 1995 efter 27 år till sjöss.

– Innan jag gick i land var jag barmästare på Calypso. Det var svårt att hitta bra jobb på land och då kom jag på det här.

Han hade inte varit egen företagare tidigare. Hyresvärden Sven-Erik Johansson var hygglig och hjälpte till med formulär och ansökningar. Men serveringstillståndet som landskapsstyrelsen skulle fatta beslut om satt hårt åt.

– Det gick flera månader. Jag gav inte upp utan målade och fixade i lokalen under tiden. En dag kom en centerpolitiker – Gun Carlson var det nog – och sade att man hade bytt landskapsstyrelse och att jag skulle få öppna puben. Sen gick det fort.

Läs hela intervjun med Håkan Helén i papperstidningen eller e-Nyan!