DELA
Foto: Jonas Edsvik

Privatläkare på ÅHS väcker frågor

Personer som via Medimar skickas till ÅHS med en röntgenremiss får en faktura från ett privat företag och inte från ÅHS. Företaget ägs av ÅHS röntgenläkare.
När en patient skickas från en privat vårdgivare, till exempel Medimar, till Ålands hälso- och sjukvård för en röntgenundersökning skickas en faktura på undersökningen.

Dock kommer fakturan inte från ÅHS, utan från ett företag som heter EK-Med ab. Det är en privatmottagning som hyr in sig i lokalerna i ÅHS röntgenavdelning och ägs av ÅHS röntgenöverläkare Kristian Eriksson, som också är ÅHS enda ordinarie röntgenläkare. Det här har en läsare reagerat på och Nyan reder ut hur det går till.

Den privata mottagningen får inte skötas under arbetstid för ÅHS, och Eriksson får inte heller lön av ÅHS för tiden han driver EK-Med. Eriksson registrerar den tid som går åt till privata patienter, vilken sedan dras av från arbetstiden. Ersättning för ÅHS lokal, utrustning och personal som EK-Med använder betalas till ÅHS, enligt en skild prislista.

– Enligt avtalet från 2008 är det EK-Med som sköter remisserna från privata vårdgivare och fakturerar patienterna, säger ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman i ett mejl till Nya Åland som svar på hur det kommer sig att fakturan kommer från EK-Med och inte ÅHS.

Avtalet mellan ÅHS och EK-Med togs i bruk 2002 och reviderades 2008. Förutom Eriksson har också läkaren Michael von Beetzen en privatmottagning i ÅHS lokaler, där denne utfärdar körkortsintyg. Von Beetzen sköter sin mottagning på kvällstid.