DELA
Foto: Jonas Edsvik

Prisregn för Åland i nationell poesitävling

Isabella Grüssner-Sarling från Finström får andra pris och Johanna Evenson från Hammarland får tredje pris i Solveig von Schoultz-tävlingen.
Isabella Grüssner-Sarling erhåller andra pris, 3 000 euro, ”för en laddad diktsvit där diktjaget skapas genom form, färg och material kryddad med en språkdräkt där fraserna bränner till i sin lyster och angelägenhet. Kroppen krackelerar och gör samtidigt krumsprång mitt i livet.”

– Dikterna handlar om vår bräcklighet, vår styrka och sådant vi säger åt oss själva. Det är ganska korta dikter, inte prosabetonade. När jag skriver är det som att bygga en skulptur. Jag kan inspireras av ett enskilt ord och låta tankarna byggas kring ordet.

Johanna Evenson får tredje pris, 2 000 euro för ”diktsviten Ålandet, där prunkande naturlyrik byggs på personifikationer som piggt poserar, uppfriskande och uppfordrande fananammafräckt, i förbifarten, i ett glättigt explosivt utförande.”

– Mina dikter handlar om Åland, det är naturdikter. I trettio år har jag varit sommarålänning, jag kommer hit på våren och ger mig av igen på hösten.