DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nu är Bill Clinton på Åland

President Bill Clinton är på Åland i dag. Hans flygplan landade vid 17-tiden.

Ni läste rätt: Bill Clinton, som var USA:s president under åtta år och därmed världens mäktigaste politiker, för att inte säga världens mäktigaste människa, är på Åland, inbjuden av kommerserådet Anders Wiklöf till dennes födelsedagskonsert i Miramarparken i kväll. Det har Nya Åland fått bekräftat av Anders Wiklöf.

Clinton kommer att äntra scenen i början av programmet och tala, kanske om något av de områden som ligger båda herrarna varmt om hjärtat: välgörenhet och miljö. Däremot är det oklart om han tar fram saxofonen, ett instrument han visat att han behärskar vid många tillfällen.

Besöket har omgetts av största hemlighetsmakeri, till största delen av säkerhetsskäl. En amerikanske president behåller, liksom en finländsk, titeln president livet ut och även sin säkerhetsvakt från Secret Service. Alltså samma organisation som sköter den sittande presidentens säkerhet. Det är också Secret Service som har förberett det här besöket i minsta detalj.

Svensk Yle skriver att Bill Clinton rört sig i Helsingfors centrum idag, ”åtminstone på Esplanaden och Alexandersgatan.”
Polisen bekräftar för Yle att Clinton är i Finland, sägs det vidare.

Wiklöf-konserten startar 19.30.

Vi uppdaterar om presidentbesöket och konserten under kvällen, och i fredagens Nya Åland finns mycket mer att läsa! Där berättar Anders Wiklöf om hur han kom på idéen att bjuda in Bill Clinton.

– Jag har alltid beundrat Clinton, och det gjorde även min bror Lasse, säger han till Nya Åland.