DELA
Foto: Jeremic Slavoljub

Premiär för öppen ekogård

Ekologiska odlare har andra utmaningar än konventionella jordbrukare – ogräs som måste handrensas och fåglar som älskar det ekologiska gödselmedlet.

I år har fågelproblemet varit större än någonsin.
I lördags bjöds allmänheten in till John och Gunilla Mattssons gård i Eckerö Överby.

På gårdsbesöket och fältvandringen hos Mattssons handlade det inte så mycket om hundraårsjubileet utan mera om odlarnas glädjeämnen och mödor.

Till glädjeämnena hör en stadigt växande efterfrågan på ekologiskt producerade grödor som potatis, rotfrukter, grönsaker och mjöl. Odlarna får också lön för mödan eftersom priset är bra.

Till mödorna hör förstås allt det handarbete som ingår eftersom det inte finns maskiner till allt. Bra knäskydd hör till ekobondens standardutrustning.

Ett nytt problem för i år är alla måsar som invaderade åkrarna vid tiden för sådd. De var inte ute efter maskarna som kommer fram när marken bereds – nej, det var ekogödslet baserat på benmjöl, samma basingrediens som i hundmat, som lockade fåglar i massor till kålåkern.

– Man måste bruka ner gödslet med en gång men ändå blir det ju kvar en del på ytan. När måsarna har ätit upp ytgödslet börjar de plocka upp plantorna. Efter ett par dagar är allt borta och man måste börja om.

Läs mer i måndagens Nya Åland!