DELA

Poststrejken är över

Servicearbetsgivarna Palta och Post- och logistikunionen PAU har godkänt medlingsförslaget. Det meddelade riksförlikningsman Vuokko Piekkala på onsdagsförmiddagen, rapporterar Svenska Yle.

I går kväll meddelade förhandlarna att de nått en lösning med det återstod ännu för respektive styrelse att godkänna förslaget. Förutom PAU och Palta deltog även Posten, Industriförbundet och Medieförbundet i förhandlingarna. 

Piekkala uppger att det nya medlingsbudet inte skiljer sig så mycket från budet som gavs på söndagen och sedermera förkastades. 

”Dagens uppgörelse innebär att alla strejker och sympatistrejker som anknyter till tvisten kring Postens kollektivavtal nu blir avblåsta och att till exempel kollektivtrafiken och sjöfarten kan återuppta sin verksamhet”, skriver SPT.

Stötestenen i förhandlingarna har varit de 700 paketsorterarna som Posten tidigare beslöt att flytta till dotterbolaget Posti Palvelut – ett annat arbetsgivarförbund med ett annat kollektivavtal med lägre löner. Lösningen blir att de kommer att ingå i de postanställdas avtal trots att de kommer att stanna hos dotterbolaget, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Innehållet i kollektivavtalet motsvarar till stora delar PAU:s kollektivavtal, men avtalsperioden är längre och sträcker sig till januari 2022, säger Paltas vd Tuomas Aarto.

– Det här är inte en principiell vinst, jag värnar om arbetstagarnas löner och arbetsvillkor. Det handlar om lågavlönade människor, så jag är nöjd att jag kan trygga de här sakerna , säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen.