DELA
Foto: Stefan ÖhbergFÖRNYAT FÖRTROENDE. Nils Lampi, till vänster, återvaldes i går som ordförande för postens styrelse. Här diskuterar han bolagsstämmans agenda med vd Henrik Lundberg.

Postens styrelse bantad

Peter Enberg slutar, resten i Åland Posts styrelse sitter kvar. Beslutet applåderas av postens vd.

Han har hållit masken bra, Henrik Lundberg, som under sina tolv år som Postens vd hunnit uppleva tre politiska val. Men på bolagsstämman i går brast masken och det visade sig att direktören inte alltid haft det så lätt.

Efter valet 2007 lät den nyinvalda landskapsregeringen byta ut hela den då femhövdade styrelsen. Efter valet 2011 utökades antalet styrelsemedlemmar till sju, fyra av namnen var helt nya. Situationen ledde till att medlemmar valde att sluta.

Den här gången meddelade landskapets representant, finansminister Mats Perämaa (Lib), att styrelsen bantas till sex medlemmar och att det inte blir några nya namn på posterna. Det fick Lundberg att utbrista i ett ”Äntligen”.

– Äntligen sköter ägarna bolagen vid val. Den här gången är det inte politiskt utan professionellt skött, det är oerhört viktigt, sade Lundberg på stämman.

Det är inte heller politisk kohandel utan en strävan efter smidighet som ligger bakom beslutet att minska antalet styrelsemedlemmar.

– Beslutet har fattats i samråd med Postens ledning. Sju personer är lite för mycket, sex är lämpligare. Vi strävar ju efter att få möjligast bra styrelse, säger Perämaa.

Styrelsen för Åland Post består följaktligen av Nils Lampi, som fortsätter som ordförande, Robert Lindfors, Agneta Erlandsson-Björklund, Lotta Berner Sjölund, Johanna Backholm och Boris Ekman.