DELA
Foto: Wikimedia Commons

Positivt beslut om torskfiske

EU-kommissionen gick på Havsforskningsrådets rekommendationer. Beslutet om stopp av torskfiske enbart omfattar de södra delarna av Östersjön.

 
Idag publicerades kommissionens beslut om att anta en genomförandetakt med syfte att stoppa fisket av torsk i delar av Östersjön. Beslutet om förbudet togs måndagen den 22 juni och gäller fram till 31 december 2019. För Ålands del blev det positiva nyheter, stoppet kommer enbart att träda ikraft i de södra delarna av Östersjön.

– Landskapsregeringen är lättade över att kommissionen gick på ICES rekommendationer och att våra åländska fiskare inte drabbas av beslutet. Ett nödstopp av fisket i våra åländska vatten hade varit oproportionerligt, vilket vi framfört till kommissionen, kommenterar finansminister Mats Perämaa i ett pressutskick.

– Vi är många som jobbat hårt för att Ålands ståndpunkt ska höras och är såklart glada att det gett resultat. Landskapsregeringen stödjer kommissionens ansträngningar att trygga beståndet och vi deltar gärna i arbetet för hur det kan göras långsiktigt. Kortsiktiga beslut om fiskestopp slår däremot hårt mot våra näringsidkare, säger kansliminister Nina Fellman.

Både Ålands landskapsregering och Europaparlamentariker Nils Torvalds hade markerat sitt missnöje inför måndagens beslutsdiskussion. EU-kommissionen har under de senaste månaderna nämligen diskuterat ett eventuellt totalstopp för torskfisket i Östersjön. Landskapsregeringen hade bland annat skickat ett meddelande till unionen där man kritiserade fiskestoppet. Torvalds var på tisdagen nöjd över att lobbyarbetet haft effekt.

– Det här beslutet är en stor seger för det småskaliga kustfisket och det känns extra roligt att få ett bra resultat i en fråga vi jobbat hårt med, skriver han i ett utskick.