DELA
Foto: Joakim Holmström

Polisprotest mot pensionsålder

Ålands polisförening protesterar lagförslaget som går ut på att poliser födda efter 1965 får en avgångsålder på 68.

I dag är avgångsåldern 58-63 år beroende på befattning inom polisen.
De nya avgångsåldrarna ger en bättre synkronisering med pensionsåldern och innebär inbesparingar på cirka 80 000 för landskapets del, sade när lagförslaget godkändes av landskapsregeringen.

I en skrivelse rubricerad ”Åsiktsförklaring gällande polisens pensionsålder”, som skickats till åtminstone media och de politiska partierna, listas en rad nackdelar med högre avgångsålder.

Det framhålls att polisarbetet är både fysiskt och psykiskt krävande.

– I och med höjning av pensionsåldern, kommer fler av den personalstyrka som finns tillgänglig att inte vara fysisk kompetent att utföra utrycknings- och alarmverksamhet, utan dessa poliser måste få annan tjänsteuppgift.

Polisföreningen menar att en ändring i slutändan inte ger någon inbesparing, utan tvärtom, och listar bland andra följande punkter:

– Kostnaden för fler tjänster, för att kompensera för de poliser som inte klarar krävande utredningar och utrycknings- och alarmverksamhet.

– Äldre poliser med naturligt nedsatt funktionsförmåga, som är i krävande situationer farlig för dem själva och för medborgarens säkerhet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!