DELA

Polisen varnar för minnesfest i kväll

Ungdomspolisen på Åland vädjar till föräldrar att vara uppmärksamma på hur deras barn hedrar den unge man som förra helgen miste livet i en bilolycka.

Läs tidigare artikel här.

Det är ungdomspolisen Håkan Hagström som gått ut med ett meddelande på Facebook om saken.

ˮSenaste helgen skedde en tragisk olycka där en ung man miste livet. Det går rykten om att väldigt många ungdomar kommer att hedra hans minne genom att ”festa ut” honom på fredagˮ, skriver Hagström, som också noterar att det finns planer på att anordna en cruising.

ˮHans minne har tidigare även hedrats genom att ’burna’ vid olycksplatsen. Jag vill absolut inte hindra någon från att hedra hans minne men jag vill uppmärksamma er föräldrar på hur det planeras att görasˮ, skriver han vidare.

Alkohol och sorg

Hagström påpekar att ungdomarna kan komma att ˮröra sig i miljöer där rusmedel kombineras med starka känslor och där det samlas många motorfordon i kombination med en viss likgiltighet gentemot trafiksäkerhetenˮ och manar därför till uppmärksamhet från föräldrarnas sida.

Han säger att ungdomspolisen sett tecken på att ungdomar kör berusade för att kunna vara ute längre och ändå hinna hem inom utsatt tid

– Det var förra sommaren som det där dök upp, vi fick reda på att det hände lite nu och då. Så då började vi med fler blåskontroller på mopeder och mopedbilar, säger han till Nyan.

– Föräldrar tror ju alltid det bästa om sina barn, så tar ungarna mopeden så tänker de att ˮdå kan de ju aldrig i världen ha druckit alkoholˮ. Och det har väl barnen klurat ut då.

Inget konsekvenstänk

I sitt meddelande uppmanar Hagström föräldrarna att diskutera extra noggrant med sina barn om barnen planerar att vara ute i helgen. Han tror dock inte att ungdomar är mer benägna att köra rattfulla än vuxna.

– Men de har ju inte alltid det där konsekvenstänket fullt utvecklat, säger han till Nyan.

Han avslutar meddelandet: ˮVi som kommer att jobba fredagnatten hoppas på att vi inte ska behöva ta hand om några berusade, skadade eller brottsutsatta ungdomar … Vi hoppas att alla får en efter omständigheterna bra helg, trots att den går i sorgens tecken.ˮ

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp