DELA
Foto: Stefan Öhberg

Polisen varnar för bluffsamtal

Polisen skickar ut en varning för bluffsamtalen där ålänningar blir uppringda av personer som påstår sig ringa från Microsoft Support för att varna för att abonnentens dator är utsatt för intrångsförsök.
– Detta är ett telefonbedrägeri, skriver polisen, och uppmanar allmänheten att inte svara då okända nummer ringer.

– Om du ändå råkat svara, ge inte ut datorinformation eller personalia, ge inte ut någon form av konto- eller andra bankuppgifter, och ge inte ut några koder eller banknycklar. Sammankoppla inte din dator med uppringaren, och ladda inte ner någon programvara om uppringaren uppmanar dig det, skriver polisen.

Enligt polisen bygger bedrägerierna på social manipulation. Uppringaren följer ett manuskript och försöker få abonnenten att gå med på att låta uppringaren fjärrstyra abonnentens dator.

– Efter detta försöker uppringaren bygga upp ett förtroende genom olika förtroendeknep. I vissa fall är målet att få personen att betala för deras ”support service” och samtidigt få tillgång till bankkortsuppgifter. Uppringaren jobbar ofta från ett så kallat call center, där flera personer jobbar med telefonbedrägerier. Uppringaren har möjlighet till ”spoofing” vilket innebär att de kan ändra vilket nummer som syns i displayen när de ringer. Det kan till och med se ut som att ditt eget nummer ringer dig. Att blockera ett okänt nummer gör i slutändan alltså ingen skillnad, skriver polisen.

Polisen tipsar att det kan gå att skydda sig genom att blockera okända telefonnummer som ringer, eller med hjälp av appar som blockerar samtalen.

Nya Åland intervjuade i fredagens tidning Ålcoms vd Tom Bengtsson om bluffsamtalen och även om bluffmejl.