DELA
Foto: Jonas Edsvik

Polisen: Rekordstort beslag

Det rekordstora narkotikabeslaget som den åländska polisen gjort var ämnat för den åländska marknaden.

Det säger förundersökningsledare Rasmus Friman.
164 gram är den åländska narkotikapolisens nya rekordbeslag av amfetamin. Därtill har beslagtagits 383 gram hasch.

Som Nya Åland kunde berätta i går har polisen på Åland avslutat förundersökningar gällande flera grova brott, som på ett eller annat sätt misstänks hänga ihop med varandra och gälla narkotikaaffärer (se faktaruta). Brottsärendena har utretts som flera grova narkotikabrott, medhjälp till grova narkotikabrott, skjutvapenbrott, grov misshandel, narkotikabrott, skadegörelse och innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att skada någon annan.

Ärendena nu lämnats till åklagaren för åtalsprövning. Flera personer har varit frihetsberövade under förundersökningen. Än i dag sitter en person häktad i väntan på åtalsprövning.

Rasmus Friman har arbetat som förundersökningsledare i ärendena och som projektledare för polisens narkotikaprojekt 2017.

Enligt Friman är en handfull personer misstänkta för brott. Samtliga misstänkta är eller har varit bosatta på Åland. Samtliga misstänkta är mellan 18 och 30 år gamla och enligt Friman rör det sig om både män och kvinnor. Handeln ska ha pågått under en längre tid. Polisen fick information redan under 2016, narkotikahandeln beräknas ha pågått i över ett år.

Vilken roll har personen som sitter häktad?

– Polisens uppfattning är att personen som är häktad är en central figur som figurerar i samtliga brottsutredningar som vi nu lämnat till åtalsprövning.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!