DELA
Foto: Jonas Edsvik

Polisen hoppas på nya studerande från Åland

– Om vi inte får bra sökande till polishögskolan härifrån kan det bli fråga om polisbrist på Åland, säger äldre konstapel och lärare på Polisyrkeshögskolan i Tammerfors Christian Romberg under sitt besök på Ålands lyceum.
– Jag har jobbat som polis i 13 år. I sex och ett halvt år av dem har jobbat som lärare på Polisyrkeshögskolan. Jag kan ärligt säga att jag inte har ångrat mitt yrkesval en enda gång. Genom att jobba som polis har jag kunnat förverkliga mig på ett annat sätt än vad jag tror skulle ha varit möjligt i andra yrken.

Så inledde äldre konstapel Christian Romberg polisens presentation av polisstudierna i Tammerfors när han tillsammans med två polisstuderande besökte Ålands lyceum.

De två polisstuderande är Jannika Sandell och Oskar Pellas (på bilden). Pellas är från Åland och bägge gör de sin praktik här.

– Jag visste att jag ville bli polis. Jag kom in på mitt tredje försök och jag trivs jättebra med utbildningen, säger Pellas.

Pellas rekommenderar både utbildningen och studielivet som studierna i Tammerfors bjuder på.

– Skolan har jättemånga idrottsmöjligheter. Skolan uppmuntrar till idrott också på fritiden. Det behövs för att man ska orka med den fysiska biten av utbildningen och arbetet som polis, säger han.

På en polisstuderandes schema finns både lagstiftning, polisiär taktik och brottsundersökning, men också språk.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!