DELA
Foto: Stefan Öhberg

Polisen haffade drogade bilförare

Under natten till lördagen haffade polisen tre drogpåverkade, körkortslösa bilförare som körde obesiktigade, oförsäkrade och avställda bilar med likaså drogpåverkade passagerare i bilarna.

Två av passagerarna var minderåriga.
Polisrapporten över nattens händelser inleds i en allvarsam ton. Inställningen till droger blir alltmer liberal i det åländska samhället, något som poliserna märker i sitt jobb.

– I vårt arbete med att stävja missbruk satsar vi resurser bland annat på att få dessa missbrukare att inte möta er i morgontrafiken på några decimeters avstånd, skriver polisen i meddelandet med rubriken ”Fredagen den trettonde och fullmåne”.

Under natten till lördagen påträffade polispatrullerna tre misstänkta rattfyllerier där förarna uppvisat tecken på drogpåverkan. Tester visade att förarna var påverkade av narkotika av flera olika slag. Samma gällde också för passagerarna i bilarna.

Bilarna konstaterades vara i oskick – de var obesiktigade, oförsäkrade och avställda och var behäftade med flera brister. Polisen har meddelat berörda instanser och bilägarna hamnar nu på att betala retroaktiv trafikförsäkring och obetald skatt.

Det visade sig också att förarna saknade körrätt och de utreds därför också för olovlig körning. I ett fall utreder polisen om föraren gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten eftersom farliga situationer uppstått under körningen.

Polisen har gjort kroppsvisiteringar till följd av de misstänkta brotten och också sökt igenom fordonen. Sjukvården har sedan fått extra jobb med blodprovstagning och kliniska tester gjorda av läkare för att konstatera graden av påverkan inför en eventuell åtalsprövning.

Fem misstänkta

En av de misstänkta har gripits enligt polislagen eftersom det fanns misstanke om att personen i annat fall fortsätter begå kriminella handlingar.

– Att gripa misstänkta för brottet de är misstänkta för är att föredra, men straffskalan är så låg i dessa fall att det inte är möjligt, skriver polisen i meddelandet.

Under natten registrerades totalt fem fall av straffbart bruk av narkotika. Alla har erbjudits vård för sitt missbruk men ingen ansåg sig behöva vård.

Två av de misstänkta var minderåriga och åkte med som passagerare i bilarna. Föräldrarna har kontaktats och barnskyddsanmälningar skickas till berörda socialkontor.

I övrigt var natten relativt lugn. Polisen kallades till en adress där en person skurit sig och blödde kraftigt. Sjukvården tog hand om den skadade. Under fredagen och natten till lördagen ledsagade polisen en gripen person till fängelset i Åbo.

Avslutningsvis tackar polisen alla jägare som letar rätt på trafikskadade rådjur och noterar att rådjuren är i farten.