DELA

Kändisar ska hindra brott på färjor

Sexrådgivaren Katerina Janouch, etikdoktorn Ann Heberlein och psykoterapeuten Börje Svensson är några av medlemmarnas i Viking Lines nya expertkommitté.

Kommittén ska bidra med kunskap för att öka tryggheten ombord. Viking Line har tillsatt en rådgivande kommitté, en så kallad ”advisory board”, som ska hjälpa rederiet i sitt trygghetsarbete.

– Vi jobbar jättemycket med trygghetsfrågor och det här är ett led i den stora helheten. Vi samarbetar med myndigheter, till exempel polisen, men vi beslöt att tillsätta en utomstående grupp av experter, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Den rådgivande kommittén består inte av vilka namn som helst. I kommittén sitter biträdande överläkare Anna Tiihonen Möller, generalsekreterare och tidigare polisen Magnus Lindgren, sexrådgivare Katerina Janouch, psykoterapeut Börje Svensson, etikdoktorn Ann Heberlein och evenemangssäkerhetschef Karin Johannesen.

I hetluften

Kommittémedlemmen Katerina Janouch har under den senaste tiden varit i hetluften i svensk medier efter att hon uttalade sig om Sveriges flyktingsituation i tjeckisk tv. Hon får kritik för att ha svartmålat Sverige då hon svarade jakande på frågan om invandrare terroriserar landet.

Hon ska bland annat ha sagt att man i Sverige på grund av immigrationen inte har råd att ge pensionärer mat och att folk dör i sjukhusens cancerköer. Hon säger att osäkerheten i Sverige har ökat och att fler svenskar lär sig skjuta och att hon själv också har börjat vapenträna, rapporterar SVT.

– Vi känner till detta, men hon besitter en kunskap som vi gärna tar del av. Hon var tillfrågad redan innan hennes uttalande på grund av hennes kompetens.

Efter intervjun kom Boijer-Svahnström med ett förtydligande gällande valet av Katarina Janouch.

– Den senaste tidens debatt om det svenska samhället för Katerina Janouch som privatperson och inte på uppdrag av Viking Line. Alla är välkomna till att resa med oss. Våra 6,5 miljoner resenärer avspeglar samhället med all sin mångfald vad beträffar etnicitet, erfarenhet, åsikter och perspektiv. Åsiktsmångfald är också utmärkande för det advisory board som vi nu ser fram emot att samarbeta med under 2017.