DELA
Foto: Erkki SantamalaPILGRIMSLED Snart är det vara möjligt att gå S:t Olofsleden, tvärs över Åland från Novgorod i Ryssland till Nidarosdomen i Trondheim, Norge. Här vandrar redan pilgrimer nära Sottunga kyrka.

Pilgrimsväg fick EU-pengar

Projektet pilgrimsväg över Åland, formellt kallad St Olav Waterway, har fått ok från EU-organet Central Baltic.

Det betyder över en miljon euro och att Åland inom kort kan ha en certifierad pilgrimsled tvärs över landskapet.

Sammanlagt fem åländska projekt beviljades.
Ester Miiros, informatör på EU:s Central Baltic Program, är glatt överraskad över att så mycket pengar faller över Åland.

– Det är helt fantastiskt, säger hon. 148 projekt hade lämnats in, 28 godkändes och hela 5 av dem har åländsk anknytning.

Det som godkänts nu är själva projektet med pilgrimsled – inga penningsummor. De sökande får ytterligare två månader på sig att finslipa sina planer.

Fem miljoner

Enligt Ester Miiros är det klart är att alla de fem åländska projekten beviljas bidrag på över en miljon euro.

Vid sidan av pilgrimsleden fick Visit Aland beviljat ett projekt om digital guidning av Bomarsund, anläggandet av småbåtshamnar på Sottunga och Kökar beviljades, Högskolan på Åland får pengar för att förbättra fartygsbesättningarnas kunnande om första hjälpen samt museibyråns projekt vad gäller åländska vrak godkändes.

Sottunga får mycket

Detta var andra gången Central Baltic beviljade projektpengar.

– Sottunga kommun är nu inblandat i tre projekt, det är otroligt fint. De har tidigare fått för att planera en småbåtshamn. Nu får de för att anlägga hamnen och för att utveckla pilgrimsleden.