DELA
Foto: Ida Jansson

Personligt kort för skärgårdstrafiken

Ett personligt kort för skärgårdsresenärer, bättre bokningsmöjligheter på nätet och reviderade bokningsregler.

Det är några av ändringarna som landskapsregeringen nu har beslutat att genomföra i skärgårdstrafiken.
Turlistorna slås nu fast för Föglölinjen och Södra linjen för tre år framöver. Turlistan för Norra linjen ska presenteras vid årsskiftetet eftersom en ny upphandlingsperiod inleds i september nästa år.

Landskapsregeringen presenterade även i torsdags de nya och uppdaterade reglerna för skärgårdstrafiken. Sammanlagt är det 80 punkter i det uppdaterade regelverket som ska publiceras på Ålandstrafikens hemsida.

Enligt infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) har man försökt vara lyhörd för allas behov gällande de nya trafiklösningarna.

Från och med årsskiftet införs ett personligt kort för skärgårdsbor. Tidigare har kortet varit kopplat till ett specifikt fordon men nu blir systemet mer flexibelt. I de fall där personer tidigare har behövt köpa två kort för två olika bilar kan man nu flytta över kortet till ett annat fordon utan att det kostar någonting extra. För att få använda kortet måste personen dock visa upp giltig legitimation.

Det personliga kortet kostar 300 euro vilket är mer än ett fordonsbundet, som kostar 160 euro, men det är billigare än två fordonsbundna kort.

Läs mer i fredagens Nya Åland!