DELA
Foto: Daniela HasselgrenPolis, utredare. Bilden togs när polisen knackade dörr i Hammarland efter attentatet mot kyrkan i februari 2010.

Personer namngivna för butangasmissbruk

De unga personer som misstänks ha sniffat butangas har nu namngivits. De sociala myndigheterna har underättats och saken utreds vidare.
– Ärendet utreds inte som ett brott utan det är den mycket hälsofarliga företeelsen man vill få ett snabbt slut på, skriver polisen på sin hemsida.

Det var på måndagen som man tog emot en anmälan om att ungdomar inhalerar butangas för att berusa sig. Sniffning eller inhalering av butangas kan orsaka permanenta skador på centrala nervsystemet samt risk för kvävning.

– Missbruk av butangas är förenat med stora risker. Rubbning av hjärtrytmen samt syrebrist har lett till flera unga personers död, skriver ungdomspolisen Nicolai Båsk på sin facebooksida.

Han har varit i kontakt med de näringsidkare som säljer kemiskt-tekniska varor och gaser.

– Personal som handskas med dessa varor måste vara mycket mera restriktiva till vem de säljer sina varor till då det finns misstanke om missbruk, samt att de sociala myndigheterna och skolorna är uppmärksammade på avvikande beteenden hos ungdomar. Med gemensamma krafter så hoppas jag att vi kan förhindra en farlig händelse innan det sker.