Nyan Play: Performance med ostbollar och nakenhet

DELA

Scandinavian Performance Summer turnerar i Europa under sommaren, i fredags besökte de Mariehamn.
Uppslutningen i Miramargaraget är till en början inte särskilt god. En grupp konstnärer klär sig i guldgymppadräkter, en annan vitklädd värmer upp med en Fantaburk i handen. Det är oklart vad som är performance och vad som är förberedelser.

Performancegruppen Non Grata har valt grusplanen vid Miramarparken för sin föreställning. Föreställningen inbegrep guldgymppadräkter, fastbundna och intrasslade dockor, brinnande pappersbåtar, ljudspår från Barnen i Bullerbyn, en galopperande tyghäst och avspärrningsband.

Ostbollar

I nästa föreställning drar Ionas Laine drar upp ett snöre i en stor triangel och går långsamt runt linjen. Varv på varv.

Nathan Hendrickson har placerat ostbollar i ett kalligrafiskt mönster i en parkeringsruta. Ostbollarna formar texten ”Natcho Property”. Han marscherar varv på varv runt ostbollarna och skanderar ”it’s mine!”. Han ger ett alltmer besatt intryck, går ovanpå ostbollarna så att de frasar sönder, lägger sig på dem, rullar fram och tillbaka och stoppar slutligen ner några i kalsongerna.

Publiken förflyttar sig till gräsmattan där Ramina Habibollah säger att hon eftersträvar en sund själ i en sund kropp. För att nå det målet ber hon om publikens hjälp. Vad ska hon göra?

– Armhävningar, handstående, tjugo kramar och fem minuters meditation är några av förslagen.

Hennes föreställning går ut på att utföra publikens förslag.

Avslutningsvis gör Hyunju Park en föreställning som inbegriper publikens sista önskningar, nakenhet och hennes egen gravsättning.