DELA
Foto: Stefan Öhberg
I samband med sitt 50-års jubileum har Svenska Pensionärsförbundet för avsikt att överlämna en budkavle till Finlands riksdag. Det gav Mariehamns Pensionärsförening, som också fyller 50 i år, idén att överlämna en egen budkavle till åländska politiker. Mariehamns pensionärsförenings vice ordförande Christian Beijar sade att kraven är ”många och viktiga” när budkavlen överräcktes till representanter för landskapsregeringen och Mariehamns stad.

Pensionärerna ställer krav på politikerna

Likvärdig beskattning för pensionärer och löntagare, höjda pensioner och lägre patientavgifter. Det är några av de krav som äldreråden på Åland framför.

De åländska äldreråden och Mariehamns pensionärsförening har tillsammans utarbetat en lista med krav i form av en så kallad budkavle. Kraven riktas till Finlands riksdag, Ålands landskapsregering och de åländska kommunerna.

– Den som är ung vet inte hur det är att vara gammal förrän man är i den situationen. Vi är 1,5 miljoner pensionärer i Finland men vår röst hörs inte, säger Jarl Danielsson, ordförande i Mariehamns pensionärsförening, i samband med att budkavlen överräcks på onsdagen.

Den äldre befolkningen har kommit i skymundan, och Danielsson tror att det beror på okunskap snarare än illvilja.

– Pensionärerna har länge varit fogsamma och tysta, vilket gjort att samhället halkat efter i utvecklingen. Vi har varit för tystlåtna.

Högst upp på listan över kraven till riksdagen nämns det faktum att alla med arbetspension i dag betalar tio procent mer i skatt än löntagare med samma inkomst.

– Hur får det vara så? Det är en klar åldersdiskriminering.

Budkavlen består av 32 punkter.

– De är många och viktiga. De krav som rör riksdagen är få men däremot finns fler krav på landskapsregeringen och kommunerna.

Lägre patientavgifter och lägre högkostnadsskydd, allmänna pensionsrabatter och höjning av närståendeavgiften är några exempel på de krav som riktas till landskapsregeringen.

–”Svarsmeddelandet vid tidsbokningen på ÅHS borde tydliggöras så att telefonsvararen istället för att säga ’vi ringer upp dig klockan fem i halv tre’ säger ’fjorton tjugofem’”, är ett konkret och från många kraftigt önskemål, säger Christian Beijar, viceordförande i Mariehamns Pensionärsförening, styrelsemedlem i Svenska Pensionärsförbundet och medlem av äldrerådet i Mariehamn.

Bättre framkomlighet

Bland kraven på de åländska kommunerna och Mariehamns stad finns ökad satsning på närståendevård, fler platser inom effektiviserat serviceboende och institutionsvård, gratis trygghetslarm till alla över 80 år, friskvårdskuponger och bättre framkomlighet i offentliga miljöer.

”Redan på gång”

På plats som representant för landskapsregeringen är social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson. När budkavlen överräcks till henne säger hon att hon uppskattar listan.

– Det gläder mig att äldreråden fått precis den roll som var tanken när den nya äldrelagen togs i bruk. Redan nu kan jag säga att många av dessa krav är på gång och något som diskuteras kontinuerligt. Några av dem är inte alldeles enkla. Jag håller med om mycket av det som man klagar på, som till exempel framkomligheten som också tidigare lyfts av funktionshinderrådet.

Stadsdirektör Arne Selander känner igen flera punkter i budkavlen.

– Förhoppningsvis ska vi komma till skott och bocka av listan så att ni får se ett resultat.

Också Conny Nylund, ordförande i äldreomsorgsnämnden, säger ett par ord i samband med överräckningen.

– Jag lovar att detta kommer äldreomsorgsnämnden till kännedom och tror att det bland dessa krav redan finns konkreta ärenden som vi kan lyfta.

Kraven i korthet

Likvärdig beskattning för pensionärer och löntagare. I dag betalar alla med arbetspension cirka tio procent mer i skatt än löntagare med samma inkomst. Det är en fråga om diskriminering som bör avskaffas.

Trygga nivån på den pension som under förvärvsarbetet intjänats. Det brutna indexet som infördes från och med 1996 och är till nackdel för alla med arbetspension bör avskaffas.

Landskapsregeringen

Lägre patientavgifter bör införas och ett lägre högkostnadsskydd.
En äldreombudsmannatjänst bör inrättas.
Fler utbildningsplatser för äldreomsorgspersonal bör inrättas.
ÅHS bör göra en tydlig skyltning vid busshållsplatserna, sjukhusets huvudentré och de övriga entréerna.
Tandvården borde göras tillgänglig till en anständig kostnad för alla pensionärer.

Kommunerna/Mariehamns stad

Staden bör avsätta och/eller köpa tomter för pensionärsboende exempelvis vid Östra utfarten.
Ökad satsning på närståendevård.
Inför nyttjande av servicesedlar.
Friskvårdskuponger till pensionärer på samma sätt som i arbetslivet.
Bidrag för städning så att pensionärer ska kunna bo hemma.
Pensionärspris för snöplogning.

Fotnot: Budkavlen består av 32 punkter. Ovanstående är en del av dem.