DELA
Foto: PRIVAT

Pengaregn över Ålands yrkesgymnasium

500 000 euro i EU-bidrag: det har Ålands yrkesgymnasium tilldelats för två projekt, ett om matturism på öar och ett om ungt företagande.
Pengarna kommer från Interreg Central Baltic. Det ena projektet handlar om matturism på öar – mat, dryck, stugbyar, hotell – och kallas Educating Professionals on Islands in GastroTourism, EPIG. Sju av yrkesgymnasiets elever involveras. Projektet pågår i 2,5 år och budgeten ligger på nästan 326 000 euro. Ålands yrkesgymnasium är Lead Partner i projektet.

– Via en kollegas bekant fick vi direktkontakt med Kuressaare på Ösel i Estland och med Gutegymnasiet på Gotland. Våra elever får fara på träffar till den estniska skolan. Och så ska vi göra en läroplan, så på det sättet berörs alla, säger Anna-Lena Groos, tf biträdande rektor för Ålands yrkesgymnasium.

”Bootcamps”

Det andra projektet, Changemakers handlar om ungt företagande. Det är ett samarbete mellan Ålands yrkesgymnasium, Åbo universitet, Yrkeshögskolan Satakunda i Raumo, Stockholms universitet samt tekniska högskolor i Estland och Lettland. Tanken med projektet är att skapa 50 ”crossover”-företag. Med det menar man företag där de studerande träffas på läger, ”bootcamps”, och skapar företag som är miljövänliga och hållbara och maximalt digitala.

Både lärare och studerande vid Ålands yrkesgymnasium är involverade i projektet.

– Vi ska på bootcamp till Tallinn, Riga och Raumo, och ha ett här på Åland hösten 2021. Det kan bli 100-200 elever som deltar, säger Anna-Lena Groos.

Projekten drar igång i mars-april i år.