DELA

Påsken blir solig

Efter en tids uppehåll är Facebookgruppen Vädersidan tillbaks med en väderuppdatering från veckan som gått.
Det återstår några dagar av mars ännu men man kan nog våga sig på en sammanfattning redan. Nederbörden blev ganska normal (normalt 32 mm i smält form).

Normal medeltemperatur för mars är -0,7 grader och är just nu c:a -3 grader det vill säga betydligt kallare än normalt. Varmast var det det 1990 med +3,5 i medeltemperatur och kallast sedan 1961 var det 1962 med -6,2 grader.

Solen och variationerna i vattenståndet som som mest varit -60 cm har gjort isarna falska vilket en del har fått erfara som gått genom isen. Isens rörelse upp och ned har oroat bryggägare som inte vill att bryggan skall bli ismat. Vindarna har mestadels varit svaga eller måttliga och några vårstormar har inte synts till.

Den senaste veckan har varit odramatisk i väderväg. Några lite kraftigare frostnätter har det varit i början av den här veckan men ingen nederbörd har det varit att tala om och snötäcket har sjunkit ihop och är bara några centimeter. Inkommande vecka ser ut att bjuda på lite mer våraktiga temperaturer men frostnätter.

Påsken blir solig och någon plusgrad. Men efter det blir sparsamt med vårsol och lite lätt blötsnö eller duggregn får vi var beredda på.

Det är helt normalt att det under april kommer lite snö och det sägs att ”april snö är som fåragö”. Med det menas att lite snö i april är lika bra som fårgödsel som är nästan värdelös som gödsel.
Tom Wiklund, administratör på Vädersidan