DELA

Partierna som bildar Tystnadens Allians

Liberalerna, Socialdemokraterna och Åländsk Demokrati. Där har ni Tystnadens Allians. Partierna som tiger om de svåra frågorna.

Åländsk Demokratis Stephan Toivonen är ju inte den som vilar på hanen när det gäller åsikter som inte faller honom på läppen. Om han sedan skriver insändare eller går till polisen varierar.

Men när det gäller mina upprepade kommentarer om ÅD:s förhållande till brott och brottslingar är det knäpptyst.

Toivonen-inlägg i Nyan den 18 april, sidan 5: ”hälften av de som var misstänkta för våldtäkter senaste år i Helsingfors var utlänningar”.

”Hälften”, varifrån känner jag igen det? Jo just det, det var ju precis hälften av Åländsk Demokratis lagtingskandidater som har dömts för brott – grovt rattfylleri och misshandel (mot barn).

Vanliga brott på Åland, enligt Toivonen själv.

– Hellre en dömd, äkta ålänning än en misstänkt utlänning, kan bli partiets paroll i nästa val.

Lika tyst är det från de ledande politikerna om hur de ska förhålla sig till att ta in stulna pengar i landskapskassan via spelbolaget Paf.

Vi vet att pengarna som den dömda bokföraren stal av olika företagare finns hos Paf sedan år tillbaka. Den enda kommentaren från politiskt håll angående detta, som jag drar mig till minnes, är dåvarande lantrådet Camilla Gunells ”landskapet tar inte in skuldpengar i verksamheten”. Inte lämnar man tillbaks dem heller, så det skulle vara intressant att få veta var de är.

De senaste veckorna har vi läst detta:

– Insändare av drabbade företagare om att åtalsprövningen om Pafs roll i härvan fortfarande inte är klar trots att statsåklagaren tidigare satt 31 mars 2015 som tidsgräns.

– Den dömda bokförarens kollega, som alltså är fullständigt oskyldig till brott men enligt bolagskonstruktionen ersättningsskyldig, betalar 2 800 euro i månaden i ersättning och skulden är över 340 000.

– Paf gjorde en vinst på 22,7 miljoner euro i fjol.

– Alkohol- och drogmottagningen byter namn till Beroendemottagningen eftersom spelberoendet ökat så mycket.

Det som vi inte läst är kommentarer från (Lib) eller (S), som innehar de relevanta posterna, om hur de ställer sig till att använda stulna pengar i verksamheten.

Mårten Sundberg