DELA
Foto: Jonas Edsvik

Pajunen föreslås för ny sjuårsperiod

Jeanette Pajunen föreslås av ÅHS rekryteringsgrupp få ett nytt sjuårsförordnande som hälso- och sjukvårdsdirektör. Den nya ÅHS-styrelsen tar ställning till förslaget idag – men önskar att ”det skulle ha gjorts en mer omfattande rekryteringsprocess”.
– Jag svarar på frågor om varför när beslutet är fattat, säger styrelsens nya ordförande Sara Kemetter (S) till Nyan.

I oktober förra året tillsatte den förra ÅHS-styrelsen en rekryteringsgrupp bestående av dåvarande ordförande Wille Valve, viceordförande Anna Holmström och ledamoten Cita Nylund. Uppdrag: att söka efter en hälso- och sjukvårdsdirektör att efterträda Jeanette Pajunen, vars förordnande går ut om ett år.

Rekryteringsgruppen gavs mandat att utforma rekryteringsprocessen samt besluta om kravprofil, annonsering, urval och att genomföra intervjuer. Rekryteringsbolaget Birn Partners, Executive Search & Consulting anlitades i urvalsförfarandet.

Två personer fyllde kraven

Ansökningstiden för tjänsten gick ut i början av januari i år. Då hade två personer sökt som uppfyllde kraven. I februari beslöt rekryteringsgruppen att föreslå för styrelsen att Pajunen skulle få jobbet, då hon ansågs vara mest lämplig för tjänsten.

”Pajunen är väl insatt i verksamheten vid ÅHS, de utmaningar ÅHS står inför under de närmaste åren och de stora projekt som pågår. Utvecklingen kan fortsätta utan att kontinuiteten påverkas”, skrev man i sin rekommendation.

Överlämnades

Eftersom en ny styrelse tillträdde under våren rekommenderade landskapsregeringen att ärendet gällande rekryteringen skulle överlämnas till det nya styret, under ledning av Sara Kemetter (S). I det förslag som den nya styrelsen idag ska fatta beslut om anser även denna nya styrelse att Pajunen är mest lämpad.

Men det finns ett förbehåll. I beredningen kan man läsa:

”Styrelsen konstaterar att tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör har två sökande som uppfyller behörighetskravet och kravprofilen för tjänsten men önskar att det skulle ha gjorts en mer omfattande rekryteringsprocess”.

Vill inte svara

Nyan ringde upp ordförande Kemetter och frågade vad detta betyder.

– Jag skulle inte vilja föregå att klubban faller. Jag informerar sedan genast, bara den har fallit. Inget är klart förrän det är klart, och jag skulle inte vilja gå ut i tidningarna och säga något förrän dess.

Men varför önskar ni att det gjorts en mer omfattande rekryteringsprocess?

– Ja, det svarar jag på imorgon. Då får du hela bilden. Jag vill ju inte att någon i styrelsen känner att jag gått ut med information i förväg. Då kanske någon skulle bli ledsen eller kränkt.

Formuleringen i sig har ju dock inte med beslutet att göra?

– Det kan jag också svara på imorgon. Men jag vill inte vara i tidningen ikväll, så du får snällt vänta. Det är ju en helt annan styrelse nu och diskussionen måste föras på allvar på nytt. Så inget är klart förrän det är klart.

Vem är den andra sökande?

– Det vet jag inte om jag får svara på. Där kan jag också ge bättre besked imorgon.