Påfågeln Felix flirtar friskt igen

DELA

Motgångarna för fåglarna på Lilla Holmen har kommit tätt den senaste tiden. Nu är dock allt som vanligt igen och mot slutet av juni kan man vänta sig små påfågelkycklingar.
Det var i början av juni i fjol som någon eller några bröt sig in i påfågelhuset på Lilla Holmen och slet fjädrarna av påfågeln Felix. Djurskötare Diana Holm var den som upptäckte händelsen som senare rubricerades som grovt djurskyddsbrott.

Holm berättar om hur hon på söndagsmorgonen i juni kom gående över träbron för att göra sin vanliga runda hos djuren på Lilla Holmen.

– Jag kikade in hos kaninerna och sedan gick jag vidare mot påfågelhuset och såg några stjärtfjädrar på marken. När jag kom runt hörnet såg jag blodspår på trappan.

Resten av fjädrarna hittades nedgrävda på badstranden och påfågeln Felix och blev inte sig själv på flera veckor.

– Han skämdes utan sina stjärtfjädrar.

Avsaknaden av de stora, färggranna stjärtfjädrarna gjorde att ingen av de fyra påfågelhonorna ville para sig med Felix och den andra påfågelhanen, Enrique, var ännu inte könsmogen.

I dag har Felix återhämtat sig från sommarens övergrepp och han är helt återställd. Holm förklarar att han fått vårkänslor har börjat uppvakta honorna.

– Han är sig själv igen. Nu kämpar han för att få honornas uppmärksamhet.

Hela reportaget finns att läsa i fredagens tidning.

Foto: Jonas Edsvik