DELA
Foto: Jonas Edsvik

PAF-rättegång först i slutet av januari

Rättegången där Pafs förra vd Anders Ingves och Paf åtalas för penningtvätt skjuts upp till 30–31 januari nästa år.

Det finns flera orsaker. Domare utifrån behövs och två ärenden som tangerar rättegången ska först avgöras.

Tingsrättens ordförande Pia Jacobsson meddelade i går att tre domare ska avgöra penningtvättsmålet. Men tingsrättens andra domare Irina Wikström är jävig eftersom hon är gift med landskapsregeringens tidigare rättschef som hade någon form av övervakningsuppdrag över Paf som ägs av landskapet.

– Själv sitter jag i samma husbolagsstyrelse som en person som är anställd på Paf. Jag anser inte att det är något hinder men jag vill lyfta upp det redan nu, sa Pia Jacobsson.

Tingsrätten behöver alltså domarassistans utifrån.

Dessutom vill Pia Jacobsson vänta på att tandläkare Erik Rustners överklagande av tingsrättens dom ska avgöras av hovrätten som har lovat besked på senhösten. Rustner vill som offer i förskingringen, det vill säga förbrottet, bli målsägande i penningtvättsmålet.

Domaren hänvisade också till ett annat ärende där hon ska fatta beslut – Ålands Maskinservices begäran om att som intervenient få delta i penningtvättsrättegången.

När åtalet om grov penningtvätt tas upp i slutet av januari ska Anders Ingves, Pafs tidigare chef för internetspel Anders Wiklund och Thomas Lundberg, också han tidigare anställd på Paf, höras.

I går hölls muntlig förberedelse i tingsrätten om åtalet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!