DELA
Foto: PRIVAT

Paf-processen kan gå ända till HD

Tingsrättens dom i Paf-fallet är mycket intressant och det är möjligt att frågan kommer att gå ända till Högsta domstolen, säger Dan Frände, professor i process- och straffrätt vid Helsingfors universitet. Paf har anmält missnöje med domen.
Tingsrätten valde förra veckan att fria tidigare vd:n Anders Ingves och samtidigt döma Paf för penningtvätt av oaktsamhet. Det betyder att slutsatsen är brottet begicks av en okänd person eller okända personer. Men strafflagen slår fast att det är möjligt att döma till samfundsbot även om ingen enskild person kan utpekas som skyldig.

– Tingsrätten tvingades använda ganska mycket tid och kraft till den anonyma skulden, säger Frände.

För en person som inte är jurist kan det kännas svårt att förstå varför ingen person döms samtidigt som Paf ändå fälls av tingsrätten. Borde fler personer ha åtalats?

– Målet skulle då ha fått en lite annan struktur. Men åklagaren får inte heller åtala av strategiska skäl.

Frände säger att han inte hittat någon dom om liknande fall från HD. Därför är det svårt att säga hur stabila tingsrättens motiveringar är.

– Det är helt entydigt att Paf kommer att gå till hovrätten, säger han.

Paf har redan anmält missnöje med domen, vilket är det första steget till att överklaga domen. Något beslut om en överklagan har ännu inte tagits.

Läs mer i onsdagens Nya Åland