DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>DAGS FÖR VETTARNA Liksom i fjol får 3 800 ejderhanar skjutas under årets vårfågeljakt.

På torsdag beslut om vårfågeljakten

Näringsminister Fredrik Karlström tog igår ställning till riktlinjerna för årets vårfågeljakt, men slutgiltigt beslut fattar landskapsregeringen i plenum på torsdag.
Förra veckan besvarade näringsministern en fråga i lagtinget från Mats Perämaa (Lib) och hur det skulle bli med vårfågeljakten på guding. Det blir jakt var svartet, och nu har formerna för denna fastslagits.

Principerna för årets vårfågeljakt blir desamma som förra året, berättar näringsministern.

Det betyder att totalt 3 800 ejderhanar får skjutas under jakten, som inleds den 1 maj. Varje jägare söker ett personligt tillstånd för jakten och ska sedan rapportera in antalet fällda fåglar. Högst två gudingar får skjutas per jägare och dag.

I mars fick landskapsregeringen en kritisk skrivelse från EU-kommissionen med flera frågor angående den åländska jakten. Efter att ha analyserat skrivelsen anser Karlström att årets jakt kan genomföras som tidigare.

– Vår bedömning är fortfarande att vi uppfyller undantagskriterierna i fågeldirektivet, säger han.

Det formella beslutet om årets vårfågeljakt fattas av landskapsregeringen i plenum på torsdag. Efter det ska det åter vara möjligt att ansöka om jakttillstånd via hemsidan www.jakt.regeringen.ax

Läs mer i papperstidningen!