DELA
Foto: Rasmus Olin

Ovillkorligt fängelse för multibrottsling

Mannen bröt sig in i ett hus i Mariehamn under tiden ägaren var bortrest och sov i en säng i övervåningen. För det och flera andra brott har han dömts till 60 dagar ovillkorligt fängelse.

Mannen som är i 50-årsåldern har dömts många gånger förr för liknande brott som han också nu dömdes för. Den olovliga övernattningen i det främmande huset skedde under en septembervecka 2014 och rubriceras som hemfridsbrott.

Själv uppgav han i tingsrätten att han inte har något minne av att ha varit inne i huset. Men en cigarettfimp, som hittades i en kopp invid den säng som han nyttjat i husets övre våning, skickades på analys av polisen. Slutsatsen var att mannens DNA fanns på fimpen.

Han hade tagit sig in genom ett krossat fönster i ytterdörren. Dörren bommades igen när husägarens släkting upptäckte hemfridsbrottet. Mannen ska ersätta husägaren med 300 euro för henens lidande och med 100 euro för ett skadat föremål.

Mannen dömdes också för att ha snattat en flaska alkohol från Alko och för att ha försökt göra inbrott i ett gatukök, sannolikt för att komma över tomflaskor.

Han dömdes även för att ha hindrat polisen när han togs om hand och skulle föras till polisstationen från Jomala.

Domstolen skärpte hans straff eftersom han har fortsatt begå brott trots tidigare straff. Samtidigt lindrades straffet eftersom han dömts för andra brott som begåtts senare. De domarna har getts i november i fjol och i mars i år.