DELA
Foto: Patrik Palmén

Över tusen skrev under mot fyrverkerier

Ålänningarna har sagt sitt om fyrverkerier. 1142 personer har skrivit under att djuren inte ska behöva lida av privatpersoners smällare.

Medborgarinitiativet för att förbjuda fyrverkeriförsäljning till privatpersoner lämnades på torsdagen över till lagtinget för behandling. Initiativtagare för namninsamlingen var Pernilla Hägglund och Eva Eriksson. Totalt samlades 1142 underskrifter in på listor utspridda över Åland.

– Vi kom i mål med bra marginal, säger Hägglund.

Ska inte förbjudas

Tanken med initiativet är inte att förbjuda fyrverkerier. Om fyrverkerierna istället skjuts på offentliga tillställningar så smäller det inte överallt. Att vem som helst kan skjuta fyrverkerier var som helst är enligt initiativtagarna det stora problemet.

Det är inte heller bara sällskapsdjuren som påverkas av fyrverkerierna. Både tama och vilda djur skräms av smällarna.

– Av tama djur är det allt från katter och hundar till hästar och kor. Det är svårt att säga hur de vilda djuren påverkas då ingen är i skogen med dem när det smäller, säger Eriksson.

Poliser och sjukvård

Ibland skadas också människor skadas av fyrverkerier. Det var inte orsaken till namninsamlingen, men även om namnen samlades in för djurens rättigheter så kommer människors säkerhet på köpet.

– Bland namnen är många sjukvårdspersonal och poliser, de tänker kanske mera på ordning och säkerhet, säger Hägglund.

”Vi kom i mål med bra marginal.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp