DELA

Över tusen ålänningar hittills i gallupen

Liten övervikt för att Paf ska betala tillbaka pengarna åt brottsoffren och stort stöd för Ålands natur och miljös alternativ med nya färjor i stället för landskapsregeringens kortrutt.

704 ålänningar deltog i juniomgången i Åland Gallup.
Av dem som svarade på frågorna i juni var över hälften nya jämfört med de nästan 800 som deltog i gallupundersökningen i maj. Det betyder att så många som 1 156 unika deltagare hittills har svarat på frågorna i den digitala enkäten.

I junigallupen ställde Nya Åland frågan om deltagarna tycker att Paf ska återbetala pengarna till brottsoffren i förskingringshärvan. Vi har också tagit reda på hur ja- och nejsvaren korrelerar med partisympatierna.

Ålands natur och miljö ställde frågor om hur deltagarna helst vill att skärgårdstrafiken ska ordnas framöver – med nya moderna färjor, nya vägar och broar eller tunnel till Föglö. De skärgårdsbor som deltog gav ett massivt stöd för nya färjor, alltså Ålands natur och miljös alternativ.

Riktigt intressant blir det när man jämför svaren på framtidsalternativen med svaren på frågan vilket parti deltagarna skulle rösta på om det var val i dag. Av dem som vill ha nya färjor skulle en femtedel rösta på Centern om det var val i dag.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!