DELA
Foto: Västra Finlands sjöbevakning

Ovanlig syn på norra Åland – sju tromber sågs samtidigt

Under helgen upptäcktes ett flertal tromber i havet på norra Åland. På Twitter skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion att man som bäst såg sju stycken på samma gång.

På Twitter har Västra Finlands sjöbevakningssektion publicerat en bild på fem tromber tagen av en anställd på Åland. ”Tromberna kan vara förödande på landet och till havs” skriver de i tweeten. Men inga räddningsuppdrag har varit kopplade till väderfenomenet.

Tromber är väldigt ovanliga i Finland. Enligt meteorologiska institutet upptäcks i medeltal 14 tromboner i Finland årligen. De flesta av dem uppkommer i juli och augusti. På mark- eller vattenytan är trombens diameter vanligtvis några tiotals eller hundratals meter. Vindhastigheten i en tromb är minst 18 meter per sekund och kan i värsta fall bli över hundra meter per sekund.

Fakta om tromber

En tromb är en kraftig, lokal och ofta kortvarig virvelvind. Tromber är kopplade till regn- och åskmoln och sträcker sig ner till markytan, och kan då se ut som trattar.

Tratten, eller molnslangen blir synlig när den fångar upp damm, vatten och andra synliga föremål. Annars syns den inte.

Det man på många håll i Europa kallar för tromb heter tornado i Nordamerika.

Källa: Meterologiska institutet

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp