Örnen Ernie blev sjöfågel för en dag

Ett nesligt magplask höll på att bli slutet för havsörnen Ernie när han försökte fånga middag i Kaldersfjärden. Efter en simtur på femton minuter lyckades fågeln dyblöt kravla sig upp på land vid Nya Godbyvägen, där fågelexperterna Pernilla Hägglund och Jörgen Eriksson kunde fånga honom i ett dike med hjälp av en jacka.– Nu äter han middag i min utebur, säger Hägglund till Nyan.

Det hör inte till vanligheterna att man ser havsörnar ta sig långa simturer. Men det var just vad Casper Lindroos lyckades fånga på den videofilm som du kan se på nyan.ax. Och fortsättningen på videofilmningen blev nog så dramatisk den också.

Efter att den troligtvis utmattade och svultna örnen misslyckats med att ta sitt byte – kanske en fisk, kanske en fågelunge – och fått pröva på livet som sjöfågel en kvart, lyckades den slutligen ta sig upp på land. Där väntade såväl polis som fågelexperter på den.

 

Foto: Privat
Havsörnen Ernie kom i olycklig närkontakt med havet igår. Efter en kvarts simtur – som kan beskådas på nyan.ax – tog han sig till sist upp på land och vilar nu upp sig hos viltrehabiliteraren Pernilla ”Pernie” Hägglund.

Bemästrade fågeln

Var och en för sig hade nämligen Jörgen Eriksson, före detta naturvårdsintendent, och viltrehabiliteraren Pernilla Hägglund blivit larmade av bekanta om havsörnens prekära läge. Tillsammans bemästrade de situationen och den stora fågeln.

– Hon kastade en jacka över den nere i diket och så kunde vi undersöka den, berättar Jörgen Eriksson för Nyan.

– Den var nog ganska mager och gammal, så det var kanske därför den misslyckats med jakten.

Pernilla Hägglund stämde av situationen med polisen och landskapsregeringens experter och tog sedan hem fågeln till sitt utehägn. Hon döpte den genast till Ernie.

– Själv kallas jag för Pernie, så jag tyckte det passade, säger hon till Nyan.

Ernie och Pernie

Fågeln har inga synliga skador (annat än på självkänslan, möjligen) och förefaller inte sjuk. Hemma hos Pernie verkar Ernie än så länge må bra – till och med bättre än förväntat.

– Jo, han sitter och sliter i kött som jag har gett honom, säger Pernilla Hägglund nöjt.

– Han ska snart få mera. Om han fortsätter att visa aptit ska jag göda honom och släppa ut honom senare i veckan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp