DELA
Foto: Stefan Öhberg

Orklas huvudkontor ser fram emot fortsättningen

– Vi är nöjda med beslutet att stanna på Åland och stärka vår konkurrenskraft, säger kommunikationsdirektör Håkon Mageli.
Orkla har fem chipsfabriker i Lettland, Norge, Sverige och Danmark förutom den i Haraldsby, Saltvik. Kommunikationsdirektör Håkon Mageli säger att det var naturligt att se på Haraldsbyfabriken i ett nytt ljus i den stora koncernen. Hittills är Haraldsbyfabriken den enda som genomgått samarbetsförhandlingar i nuläget bland de chipsfabriker som ingår i koncernen.

Ska ni göra liknande på de andra chipsfabrikerna?

– Vi ser alltid över effektiviteten. Orkla har över 100 fabriker i många kategorier och vi försöker alltid bli bättre. Men det här exemplet visar att vi kan bli bättre utan att behöva lägga ner en fabrik, säger Mageli.

Är alla Orklas chipsfabriker konkurrenskraftiga?

– Vi upplever att vi är konkurrenskraftiga på chipsmarknaden. Men självklart kan vi alltid bli bättre. Det finns inga planer på några markanta ändringar i nuläget.

Hur har du sett på samarbetet med Åland och Finland i processen?

– Hela samhället har bidragit till den lösning vi nu ser. Landskapsregeringen har varit avgörande i sina initiativ som gör att vi stärker möjligheten att ha industriproduktion här.

Läs mycket mer om beslutet om chipsfabriken i fredagens Nya Åland!