DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>CENTERSTYRT Centern i Saltviks kommunfullmäktige hindrade Liberalerna från att ge platsen som ordförande i skol- och bildningsnämnden till socialdemokraten Helen Flöjt-Josefsson och röstade in en liberal istället. Bilden är tagen vid ett tidigare möte i januari.

Ordförandebråk i (S)altvik

Alla kommunala nämnder leds åter av män i Saltvik. Liberalernas försök att tillsätta en ordförandepost med Helena Flöjt-Josefsson (S) krossades av Centern som förde fram en annan kandidat. Liberalen Tommy Sjöblom.

Kommunfullmäktige tillsatte de kommunala nämnderna på sitt möte i måndags.

Socialdemokraten Helena Flöjt-Josefsson fördes fram av Liberalerna som ordförandekandidat till skol- och bildningsnämnden, men Centerns Berit Hampf föreslog liberalen Tommy Sjöblom, som inte ställt upp i valet och som inte tillfrågats av Liberalerna.

Efter en sluten omröstning valdes Sjöblom till ordförande. Sjöblom fick åtta röster, lika många som Centerns mandat i fullmäktige, Flöjt-Josefsson fick fyra röster, lika många som Liberalernas och Socialdemokraternas mandat och resten var nedlagda röster.

Kommunfullmäktiges ordförande Jan Salmén (C) säger att man vanligtvis inte brukar gå emot partiernas önskemål. Men i det här fallet gick det så.

– Man ville att det skulle vara en erfaren ordförande eftersom vi har en ny bildningschef. Och har man som Socialdemokraterna en plats i fullmäktige räcker det inte till en ordförandepost. Så diskuterades det. Det hade inget att göra med om det var en man eller kvinna.

Kommunstyrelsens viceordförande Jan Lindgrén (Lib) säger att han aldrig varit med om något liknande i kommunpolitiken.

– Det här är inte normala spelregler.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!