DELA

Ömsen säljer med vinst

För sex år sedan köpte Ömsen en större aktieandel i den svenska specialistförsäkrings- och återförsäkringsmäklaren Brim AB, nu säljer man sin andel med vinst.

– Det känns roligt när man gör bra affärer, säger Ömsens vd Dan-Erik Woivalin.
I veckan gick Brim ut med ett pressmeddelande om att den internationella mäklardivisionen Arthur J. Gallagher & Co förvärvat 85 procent av bolagets aktier. Köpet är en del i storbolagets strategiska utveckling på den skandinaviska marknaden och har föranletts av ett flerårigt, tätt samarbete med Brim. Ålands Ömsesidiga har haft ett 36-procentigt aktieinnehav i bolaget, ett innehav som nu säljs i sin helhet.

– Om allting faller på plats kommer vi inte ha några aktier i bolaget när köpet är genomfört, säger Woivalin.

Komplicerad affär

Men enligt Woivalin rör det sig om komplicerade affärer. Det finns ännu många pusselbitar som ska falla på plats innan allt är klart. Vilka detaljer som kvarstår kan han inte gå in på men han säger att båda parter har skrivit under pappren och säger att man ser optimistiskt på att allt ska gå igenom enligt ursprungsplan.

– I sådana här situationer är det många saker som ska falla på plats. Både köpare och säljare vill vara säkra på att man får det man förväntat sig. Vi tror och hoppas förstås att allt ska gå bra men månen har ju fallit ner förut. Men båda sidor är nöjda. Går det hela vägen betyder det en bra affär, säger han.

Oklart vart pengarna går

I förhållande till Ålands Ömsesidigas storlek rör det sig om en förhållandevis stor affär säger vd:n. Köpet förväntas vara fullt genomfört våren 2017. Men vart pengarna från försäljningen går, det är för tidigt att säga.

– Jag kan inte konkret säga vad det innebär för Ömsen som bolag, för ägarna eller för kunderna innan affären är fullständigt klar, säger han.

Samtidigt nämner han att områden som ligger i linje med Ömsens verksamhet idag, så som skadeförebyggande ärenden, bostäder, kultur och idrott, är några av posterna som eventuellt kan få gagn av affären. Utöver det säger han att vidare investeringar i enlighet med bolagets normala investeringsverksamhet också kommer att vara aktuell.

Tidigare vd:n nöjd

Förvärvet i bolagsaktierna för sex år sedan drevs fram av den då sittande operativa ledningen på Ömsen med Göran Lindholm i spetsen. Det var också Lindholm som för ett år sedan var med och inledde försäljningen och den nu avtackade styrelseledaren och tidigare vd:n säger att han är nöjd med affären.

– Det är roligt att det lyckats. Jag är mycket nöjd. Det här betyder mycket för våra ägare, säger han.