DELA
Foto: Stefan Öhberg

Omröstning om sockerfria dagis

Motionen om sockerfria dagis i Saltvik ledde till omröstning i kommunfullmäktige och skriftlig reservation mot beslutet.
I november i fjol lämnade Janice Häggblom och Runa-Lisa Jansson in en motion om införande av sockerfria dagis i kommunen.

Efter att skol- och bildningsnämnden tittat på frågan var kommunstyrelsen förslag att motionen inte föranleder någon åtgärd.

Det konstaterades att ”kostenheterna som tillagar mat till daghemmen arbetar på ett medvetet sätt kring nyttjandet av socker”.

– Om hemmet önskar att barnet serveras sockerfria alternativ så erbjuds detta, framhålls.

Vidare att man följer Livsmedelsverkets skrift Bra måltider i förskolan och därför serverar måltider och mellanmål som innehåller så lite socker som möjligt.

– Kommunen kan vid enstaka tillfällen bjuda på glass och bakverk i samband med högtider eller avslutningar/fester. Även vid dessa tillfällen finns sockerfria alternativ att tillgå för de som det önskar. Söta bakverk eller liknande serveras inte på ett barns födelsedag. Socker är inte ett bra belöningssystem och alternativa kalasrutiner finns i dagens pedagogiska verksamhet, sägs också.

Vid mötet i måndags fick kommunstyrelsens förslag om att inte vidta någon åtgärd tolv röster.

Janice Häggblom och Runa-Lisa Jansson, som röstade för sockerfria dagis reserverade sig skriftlig mot beslutet.