DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>JÄRNÅLDERSFYND Jenny Lucenius, antikvarie i arkeologi på museibyrån, visar upp detektorgruppens fynd – en spännbuckla med en längd på närmare 10 cm från 900-talet som hittades nyligen i Jomala i en tidigare okänd gårdshelhet. Upphittarna har inga krav på ersättning för fyndet.

Okänd järnåldersgård funnen med detektor

En oval, skandinavisk spännbuckla från 900-talet är ett av de fynd som en finländsk grupp amatörarkeologer gjorde i Jomala när de besökte Åland förra månaden.

Och inte bara det – broschen hittades i en tidigare okänd gårdshelhet från järnåldern.
Gruppen leddes av Reijo Hyvönen som vid det här laget är en välkänd amatörarkeolog som genomsökt stora ytor med metalldetektor i Finland, främst i Tavastland. Nyligen hittade hans grupp ett stort fynd av silvermynt från vikingatiden.

Den 21 april styrde gruppen kosan till Åland efter att ha studerat laserscannade kartor som lantmäteriverket släppte fria på nätet 2013. Före det hade gruppen kontaktat tf överantikvarie Mikko Helminen på museibyrån för att erbjuda samarbete eftersom gruppens arbete sedan en tid tillbaka dokumenteras av ett tv-produktionsteam som också följde med till Åland. Teveserien ska sändas i Yle nästa år.

Läs mer i dagens papperstidning eller e-nyan.