DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>STOPP Om vi ska betala en transfereringsavgift ska Finland också göra det, säger Veronica Thörnroos (C).

”Ohemult att Åland ska betala om Finland slipper”

Före detta infrastrukturminister Veronica Thörnroos tycker inte att Finland ska få transitera el från Sverige via Åland. I alla fall inte om det är Åland som står för överförningsnotan.

– Hela frågan är befängd. Det är min fromma förhoppning och önskan till Ålands landskapsregering att inte ge efter utan använda alla tillbudsstående medel driva frågan. Vårt eget bolag Kraftnät Åland ska inte tillåtas att vara med i fall man från finskt håll vill transferera el över Åland förrän överföringsavgiften är borta, sade Veronica Thörnroos under gårdagens lagtingsdebatt.

Enligt Thörnroos har Åland betalat 11 miljoner euro i överföringsavgifter till Sverige under de senaste åren för att använda Vattenfalls 18 kilometer långa regionnätskabel.

– Det har låtit berättas att man från finsk sida kanske vill använda sig av Finlandskabeln för att transitera eller ta emot el från Sverige. Ingen av oss tror att Finland kommer att betala överföringsavgiften. Varför ska Åland betala den?

Ett förslag för att få fart på diskussionerna kunde vara att Åland bygger en egen kabel i Sverige.

– Vi kunde i koncession be om att få bygga en egen elledning på 18 kilometer som kostar några miljoner. Den summan sparar vi in på några år, sade Thörnroos.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) höll med Thörnroos om att avgiften är orättmätig och meddelade att landskapsregeringen inte gett upp kampen för att få bort den.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!