DELA
Foto: Oliver Nyholm

Oenighet i styret av Ålands gymnasium

Ålands gymnasiums förvaltningsschef Anders Göransson säger upp sig och lämnar posten redan på fredag. Ett av skälen till uppsägningen är en bristande samsyn på hur myndighetens arbete ska bedrivas.
– Man måste ha en klarhet i hur man vill att gymnasiet ska organiseras, det måste finnas en tydlig bild av organisationsstrukturen, säger Göransson som den 14 juli sa upp sig från tjänsten.

Han säger att problemen påtalats och att det förts diskussioner om den bristande samsynen. Men inget har konkret gjorts för att lösa problemet och därför väljer han att säga upp sig. För John Holmberg (lib), styrelseordförande för Ålands gymnasium kom beskedet från Göransson som en överraskning.

– Ja, det tycker jag. Han har ändå bara varit två år vid Ålands gymnasium.

Han säger att det förts diskussioner om oenigheterna?

– Visst har det funnits olika syn på saker och ting, men det är ändå ganska naturligt när det handlar om en så bred verksamhet och organisation. Men den processen leder saker och ting fram.

Men tydligen inte hela vägen fram?

– Nej, han tyckte väl inte det. Men personligen tycker jag inte att det ska vara en orsak till att säga upp sig.

Hur ska problemet åtgärdas nu?

– Nu inleds ju en rekryteringsprocess, eller inleddes igår (tisdag reds.anm). Där kommer vi ingående att se på den profil som den nya förvaltningschefen ska ha och se om det finns något i själva verksamheten och det arbetet som myndigheten gör som behöver ses över.

Är ni nöjda med Göranssons insats?

– Jo, jag har inte varit med hela Anders period, men jag tycker han gjort ett gediget och bra arbete. Ålands gymnasium fyller fem år i dagarna, och är i en utvecklingsfas som varit ganska stor. Den pågår ännu några år innan man hittat alla former som behövs. Det finns fortfarande utmaningar, men jag tycker han har tagit gymnasiet långt fram. Jag har inget negativt att säga. Vi önskar honom all lycka i framtiden.

”Attraktivt jobb”

Rekryteringen av en förvaltningschef förväntas ta fram till årsskiftet. Under tiden lappar man hålet med befintlig personal och rektor Inger Rosenberg-Mattsson tillträder som tillförordnad chef. Holmberg tror dock inte att det ska bli svårt att hitta en ersättare för Göransson.

– Jag är övertygad om att vi kommer ha många goda alternativ. Det är ett attraktivt jobb med ansvar för en stor och kompetent personal och 1.100 glada elever.

Göransson flyttar nu till Sverige och ska börja jobba som kommunjurist i Hudiksvall.

Vad tar du med dig från tiden på gymnasiet?

– Väldigt mycket glädje och stolthet med det arbetet vi gjort. Jag har haft en trevlig tid med mycket goda arbetskamrater.