DELA
Foto: Jonas Edsvik

Odling till förmån för matbanken

Potatis, lök, zucchini och bönar. Trädgårdsföreningen Mullvadens skördar sitt täckodlingsprojekt som de gjort till förmån för Matbanken.

– Det har hjälpt oss jättemycket, säger Susanna Olsson, koordinator på Matbanken.
Allt började med igenväxta kolonilotter i koloniträdgården på Espholmsvägen. Det är mycket jobb med att gräva upp lotterna så då föddes idén om en täckodling istället som innebär att det man odlar täcks in med halm och gräs.

– Vi var nyfikna på själva metoden men behövde ingen skörd för egen del, säger Emma Harald, i trädgårdsföreningens styrelse.

Hon föreslog då på ett möte ett täckodlingsprojekt där skörden skulle gå till förmån för Matbanken. Emma blev ansvarig för projektet och tillsammans med några andra frivilliga satte de igång.

– Ingen av dom är här i dag men deras hjälp var ovärderlig, säger hon.

Täckodling skiljer sig från traditionell odling på så sätt att det inte grävs ner i marken utan man odlar ovanpå tidningar halm och avklippt gräs. Odlingarna täcks in av halm- och gräsblandningen och vattnades med gödsel gjord på brännässlor som stått i vattenfyllda hinkar. En del av odlingarna, som zucchinin och majsen, fick lite jord med i sin täckblandning.

Ålpress donerade tidningar till projektet och andra lokala företag har skänkt mullsäckar, plantor och frön som föreningen använt till odlingen. Man efterlyste överbliven sättpotatis vilket de fick ett stort gehör för.

– Vi fick så många svar att vi var tvungna att tacka nej till slut.

Läs mer i fredagens Nya Åland!