DELA
Foto: Privat

Nytt sopberg hittat i skogen

I ett och ett halvt år har mängder av sopor dumpats i skogen nära Viking Lines lager i Jomala Sviby.

– Nu räcker det, säger en person som ofta promenerar i området och som har skickat bilder till Nya Åland.
Fotografierna är tagna i helgen efter att nya sopor – den här gången möbler – än en gång har dumpats i området. Soporna ligger delvis helt öppet.

Uppe på berget, under flygets inflygningslinje, har flygfältet ett övningsområde där det finns en stor betongplatta. Här låg plötsligt ett helt möblemang, beskriver personen som länge har retat sig på att området blivit en sopdumpningsplats.

– Det ligger mikrovågsugnar, dammsugare och spisar, en garderob och möbler. Varje gång jag går här ser jag något nytt, säger personen som upptäckte att möbler än en gång hade dumpats under helgen.

Inne i skogen ligger oljetunnor och någon har till och med ställt upp en båt, modell större.

– Det är bedrövligt hur det ser ut. Det kan ju också bli farligt för djur eftersom allt ligger där och rostar sönder. Nu har jag fått nog.

Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten berättar att renhållningsmyndigheten inte fått någon regelrätt anmälan men att Mise självfallet ska inspektera platsen och vidta åtgärder.

– Förhoppningsvis blir inspektionen av den här veckan, säger hon.

Om det går ått få fram uppgifter om vem som dumpat – räkningar eller post som slunkit med brukar räcka – så tar Mise ut en avgift för dumpning av personen i fråga.

– Dumparen har två veckor på sig att förklara varför dumpningen skett. Vissa ber om ursäkt och betalar.

Vad gör ni om ni inte hittar ägaren till soporna? Polisanmäler ni?

– Att dumpa sopor är ett renhållningsbrott så svaret är ja.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!