DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>PRISAD UPPFINNARE Bengt Björklund har på nytt prisats för sina uppfinningar. Här på bild med en annan uppfinning från 2013.

Nytt pris till uppfinningsrik reparatör

Reparatören Bengt Björklund som arbetar på Viking Cinderella har igen prisats för sina uppfinningar.
Stiftelsen Sveriges Sjömanshus har gett Bengt Björklund 10 000 kronor, bland annat för att han konstruerat en automatisk tvätt för soptunnor.

Han borrade hål i ett rör och svetsade fast det i en bottenplatta som kom från en kasserad stol.

Efter att han monterat munstycken i hålen kunde han placera en smutsig soptunna över konstruktionen och sätta på högtrycksvätten.

– Genom trycket på vattnet roterar tunnan av sig självt och det är bara att låta den gå tills den är ren. Glassplitter och annat skräp samlas upp i ett kärl under tvätten, säger Saltvikaren Bengt Björklund till tidningen Sjömannen.

Allt byggdes av material som annars skulle ha slängts. Det här var sjätte gången hans uppfinningar uppmärksammats av Sveriges Sjömanshus. Tidigare har han bland annat byggt en anordning som gjorde arbetet med att lyfta glasflaskor i plastbehållare lättare.

– Det är roligt att hitta lösningar. Det kanske finns femton olika lösningar och så väljer man ut den bästa, sade han i en intervju för Nya Åland 2013.